Ana içeriğe atla

Cari Usul Alımlar İle Arş.Gör olabilme !

Blog'umda genellikle hayata dair konulara  , şiirlere ve düz yazılara yer veriyordum. Ancak akademik personel olmak isteyen  genç arkadaşlarımdan gelen talepler doğrultusunda bu konuya da yer verme gereği duydum. Ara ara bu tür konular hakkında da paylaşımlar yaparak , zihninizde yer alan soru işaretlerini ortadan kaldırmaya çalışacağım. İyi okumalar. İstifade etmeniz temennisiyle :)  
ÖYP'nin kaldırılmasının ardından , CARİ USUL ALIMLARIN nasıl gerçekleştirildiğine ilişkin temel bilgileri paylaşmak istiyorum.
Bu sistem Arş.Gör alımında başvurulan en eski sistemdir ve halen devam etmektedir. Peki bu sistemin adı nedir ? nasıl alım yapılır ? Şartlar nelerdir ? ilanlar nereden duyurulur?
Bu sistemin adı "CARİ USUL ALIMDIR"
Alım nasıl yapılır ve Şartlar nelerdir ?
Cari usul için belirlenen programa; başvuruda bulunan adayların %60 Ales ve % 40 dil puanına göre bir sıralama yapılır ; kadro sayısının 10 katı kadar aday sıralamaya alınır (çok kısa süre öncesine kadar 4 katı aday sınava çağrılıyordu). Başvuru şartı Ales'ten minimum 70 ve YÖK tarafından eşdeğerliliği kabul edilen yabancı dil sınavlarından birinden minimum 50 puan almış olmaktır. Sıralamaya girdiyseniz bu kez de mesleki bilim sınavı yapılır. Bazı üniversitelerde sözlü mülakat da yapılmaktadır. Bu aşamaların ardından (bilim sınavı) ; % 30 Ales, %30 bilim sınavı puanı, %30 lisans ortalaması ve % 10 yabancı dil puanının ortalamasını alarak oluşturulan sıralamaya göre 1. olan kişi asil, 2. olan kişi yedek olarak kadroya atanmaya hak kazanır. 1. aday evrak teslim etmezse , 2. aday evraklarını teslim ederek Arş.Gör olarak göreve başlar. Asil ve yedek adaylar evrak teslimi yapmazsa kadro yanar!
Peki bilim sınavında neler sorulur ; 
Bilim sınavında genel olarak başvurulan bölümün ve ana bilim  dalının temel konularına yer verilir.. Örneğin; Maliye Bölümünde açılan bir kadroya başvuran bir adaya ; Kamu harcamalarının artışını açıklayan görüşler nelerdir ya da vergileme ilkeleri nelerdir ? gibi ve benzeri soruların sorulması muhtemeldir.
Son olarak sorabileceğiniz Cari Usul Alım kadrolarına nereden ulaşabilirim sorusunun yanıtı aşağıdaki linkte yer almaktadır ?
Başarılar dilerim...